Nominatie  2007 

 

 

Deelname 2008 

 

 

 

 Fotograferen met je
 mobiel. 
 
Sony Ericsson worldview 2008
wereldwijde winnaars
 
 
Publicaties
 
  
 
Nominaties 2007 
   
 Worldview 2008
 Presentatie 
"bolhoedjes" 2007 nominatie
 opnieuw gepubliceerd.

 

 Worldview 2008 

Een bijzondere verbinding zichtbaar

 Vrije kunsten is in uitgangspunt gericht op intuitieve kunstbeleving. Je spreekt van een intuitieve kunstbeleving omdat wanneer je in de herkenning van bijvoorbeeld, "tekenen, nee dat kan ik niet"  indirekt het gegeven ligt, dat datgeen wij graag als eindresultaat willen zien door de voorbeelden van bekende kunstenaars deze in een soort van kopie of gelijkenis wilt evenaren.

  Als je bedenkt dat een ieder een uniek zelf en oogbeeld heeft  in relatie tot zijn of haar fijne motoriek bij de beheersing van materialen, bezit ieder persoon een volkomen eigen handschrift. Een handschrift en beeldvorming bepaalt dan voor een ieder wat hij dan mooi of lelijk vindt zonder te kunnen overzien wat anderen in zijn of haar beleving bij het zien van het werkstuk aan emotie mag ervaren.

  Kijken, zien en vastleggen in een kortstondig moment van dagelijkste indrukken en emoties zijn zo vanzelfsprekend dat wij er bijna niet meer bij stil staan. Ieder beeld dat via het oog wordt opgenomen en een plek wordt gegeven wordt gefilterd en opgeslagen onder de menselijke hersenpan. Sluit je je ogen op een ander moment dan kan je deze beelden soms weer oproepen. Beelden in al haar vormen en bijbehorende gedachten.

  Onbekend is dat veel mensen kijken en ziener zijn in zogenaamde plaatjes. De dia’s van je eigen leven. Men vertelt er soms over en wil dat dan graag in vastgelegde beeldvormen met je delen. 

  De klassieke vormen zijn alom bekend. Een wereld gaat open bij de ontwikkeling van basic fotografie en de beschikking over een mobiele telefoon voorzien van een fotocamera. Deze fotocamera bracht momentopnamen die je nog even niet “los wil laten" dichterbij.

  De basis in plaats, vorm en kleur blijven bij fotografie tot in detail bewaard op het moment dat de sluiter van het fotoapparaat het momentbeeld vastlegt. Zelfs onscherp wanneer je je te dicht op het onderwerp plaatst.

  Schilder- en tekenkunst als klassieke uitingsform spreekt door haar penseel, potlood en krijtstreken in relatie tot gebruikte ondergrond. In mengvorm en combinatie van tekenen, schilderen en fotografie, wordt Kijken, zien en vastleggen mogelijk voor de ontvanger opeens opnieuw “voelen” als kijken met een extra dimensie in de verbinding door vrije expressie.

                                                                                                           Jacob Wijngaarden